AVENTURA DE BANDOLERS

Us convidem a conèixer el bandolerisme tot caminat  rere  el rastre que ens van deixar els bandolers entre boscos, baumes i paratges encisadors amb vistes als 4 vents per l’entorn de Taradell, terra de bandolers!

Paisatges de bandolers
Per aquests paisatges frondosos s’hi amagaven els bandolers

EXCURSIÓ GUIADA  i COMENTADA   Excursió de tot el dia per l’entorn de Taradell per anar a conèixer el llegat que els bandolers ens han deixat en aquestes contrades: Cuines de Rocaguinada, els indrets on van maleferir i trobar posteriorment a en Toca-Sons, els boscos, a la distància on va néixer Serrallonga… L’excursió té una durada d’uns 11 quilòmetres amb un desnivell de 300m.

Preu: 10 € persona
Nois i noies  de menys de 16 anys: gratuït

Cal portar aigua, menjar per parades pica-pica esmorzar i dinar. Roba d’abric i equipament adequat per a una activitat de muntanya.

Inclou: tècnic esportiu en muntanya mitjana, assegurança d’accidents i RC .
Cal reserva prèvia a excursionsigps@hotmail.com
DSC_0190

PRÒXIMES DATES

Consulta l’agenda d’activitats

Més informació i consultes a:  excursionsigps@hotmail.com

 

Sou un grup: fem l’excursió quan vulgueu  (mínim 5 adults) –  prèvia reserva

 

 

Per saber-ne més abans de venir:

ELS BANDOLERS

Pla i ras, un bandoler era un membre d’un bàndol armat comandat per un l líder que es dedicava a robar. Per contra del que es pensa, de bandolerisme n’hi ha hagut sempre, especialment en època de crisi i a tot arreu, no tant sols a Catalunya, sinó a tots els continents i dit d’altres maneres.

És ben curiós com aquesta gent, un cop morta, se’ls ha venerat i mitificat, i no perquè repartien els botins entre els pobres com ens han transmès les llegendes, sinó potser pel simple fet perquè era gent que s’atrevia a robar els rics i feien anar de corcó a les autoritats. També, la majoria de bandolers morien joves i de mala manera, molts penjats, la qual cos deuria aixecar també un sentiment de pena alhora que admiració.

EL BANDOLERISME CATALÀTuró de l'Enclusa

El bandolerisme forma part de la nostra història i de totes les èpoques i geografia.

A Catalunya, l’època d’or del bandolerisme, que coincideix amb l’inici de documentació al respecte,  és la dels segles XVI i XVII, l’època que va entre les malifetes d’en Rocaguinarda, el més popular del moment, i el més conegut de tots avui, en Serrallonga, és a dir des dels primers anys del segle XVI fins al 1635.  Era un època difícil, de crisi, de gran violència i de coacció feudal.

Qui no ha sentit a parlar d’en Serrallonga, en Rocaguinarda i molts d’altres amb les seves quadrilles que s’esmunyien entre els boscos,  assaltaven carruatges, eren en boca de tothom i eren perseguits?. Des dels seus amagatalls s’esmunyien cap a llocs de pas importants on assaltàven als vianants per prendre la bossa.

Els llocs ferèstcs, boscos espesos i indrets ferrenys eren els territoris preferits per als bandoleres i n’hi ha hagut sempre en un lloc o un altre.

EL BANDOLERS DE LA NOSTRA EXCURSIÓ

A la Plana de Vic, els bandolers actuàven dividits en dos bàndols que es movien al voltant de gent benestant, els Nyerros i els cadells.

En Rocaguinarda, el més popular de tots en el moment, va néixer a Oristà, al Lluçanès. Les cuines de Rocaguinada als afores de Taradell, són un testimoni del seu pas per aquestes contrades de Taradell.

Joan Sala, més conegut com Joan de Serrallonga, nom tret del mas de la seva dona, va néixer a les faldes del Montseny, no  gaire lluny de Taradell.

DSC_0475

I finalment en Toca-Sons un altre bandoler no tant conegut però talment igual de perillós que qulsevol bandoler. D’en Toca-Sons ha arribat als nostres dies, en part gràcies a uns romanços que es van escriure entorn a la seva figura.

A Taradell, indret d’aquesta excursió,el llegat bandoler és ben present, suficient com per enriquir una excursió matinal amb tot un complement bandoler que us permetran un dia d’allò més especial!   Grans i petits!

DSC_0193

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

A %d bloguers els agrada això: